Archieven en collecties
Het Stadsarchief Kampen, hét historisch informatiecentrum voor Kampen en omgeving, beheert ruim 2,5 kilometer beschreven en gedrukt papier en perkament. Het oudste document is een oorkonde van de Deense koning Abel uit 1251.
De collectie omvat de verscheidene archieven van de zeven kernen: Grafhorst, ’s Heerenbroek, IJsselmuiden, Kampen, Kamperveen, Wilsum en Zalk. Deze overheidsarchieven zijn natuurlijk niet de enige archieven die hier bewaard worden. Er zijn tal van particuliere archieven van bedrijven, zoals Berk en Kanis&Gunnink, (sport)verenigingen, zoals Go-Ahead Kampen of collecties van belangrijke families en personen, waaronder een prachtig familie-album met wapens van de familie van Ingen. Ook is er een collectie aanwezig met voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog. Kortom: wij beheren en bewaren alle mogelijke archieven die het gehele maatschappelijke leven van Kampen en omgeving in beeld brengen. U kunt de archieven raadplegen via het Archievenoverzicht.
Kampen en de IJssel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel waardevolle archieven van het Stadsarchief Kampen zijn in verband te brengen met de IJssel of met de onderwerpen Hanze, Nijverheid en Religie. Zo zijn er talloze archieven die betrekking hebben op Kampen als Hanzestad. Ook bevat het Stadsarchief diverse bronnen van de bloeiende nijverheid na en tijdens de glorietijd van de Hanze. Verder heeft het Stadsarchief een schitterend uitgebreid Middeleeuws archief, te danken aan de vele kerken en kloosters die hier in de stad waren.
Naast een rijke collectie van historische documenten bezit het Stadsarchief Kampen ook een uitgebreide collectie bouwtekeningen, kaarten, foto’s, boeken, kranten, (oorlogs)affiches, films en dvd’s, die u gratis via de website of in de studiezaal van het Stadsarchief Kampen kunt raadplegen.