Profielwerkstuk en Praktisch Onderzoek
Ga je aan het werk met jouw profielwerkstuk (PWS) of praktisch onderzoek (PO)? Het Stadsarchief Kampen is de perfecte plek om een interessant onderwerp uit de Kamper geschiedenis te vinden en jouw onderzoek te starten.
Ga je aan het werk met jouw profielwerkstuk (PWS) of praktisch onderzoek (PO)? Het Stadsarchief Kampen is de perfecte plek om een interessant onderwerp uit de Kamper geschiedenis te vinden en jouw onderzoek te starten.
Stadsarchief Kampen
Met 2,7 kilometer archief vanaf de Middeleeuwen tot nu, een historisch-topografische collectie met duizenden kaarten, tekeningen en prenten, een grote bibliotheek en uitgebreid fotoarchief is het Stadsarchief Kampen het geheugen van de samenleving en dé schatkamer van onze gemeente. Barstensvol waardevolle bronnen die inzicht bieden in familiegeschiedenis, de ontwikkeling van de gebouwde omgeving, en het maatschappelijk leven door de jaren heen.
In het Stadsarchief bewaren we archieven uit de zeven kernen van de gemeente Kampen: Grafhorst, 's Heerenbroek, IJsselmuiden, Kampen, Kamperveen, Wilsum en Zalk. Behalve het archief van de gemeente zelf, beheren we ook archieven van kerkgenootschappen, bedrijven, verenigingen, families en personen.
Het oudste document van het archief is een oorkonde van de Deense koning Abel uit 1251 en het jongste document is de krant van vandaag. In ons Informatiecentrum in de Stadskazerne is dit alles voor iedereen gratis te raadplegen.
Aan de slag met jouw PWS of PO bij het Stadsarchief Kampen
Wil jij je PWS of PO over lokale geschiedenis schrijven? Dan ben je bij ons in het Stadsarchief op het juiste adres! We helpen je graag een stuk op weg met het maken van je profielwerkstuk.
- Lees via de volgende link allemaal tips: Hoe doe ik onderzoek in een archief. Superhandig!
- Laat je inspireren door de Canon van Kampen: https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/salland/kampen
- Op deze pagina vind je de Tijdvakken waar wij voor jou alvast bronnen bij hebben verzameld.
Klik hier voor het overzicht: https://www.stadsarchiefkampen.nl/educatie/voortgezet-onderwijs/item/onderwerpen-onderzoek - Kom op onderzoek bij ons in het Stadsarchief. We zijn op dinsdag en donderdag geopend van 09.00-12.00 en 13.00 - 16.00 uur. Het bezoek en het onderzoeken in het Informatiecentrum is gratis. Wel even reserveren via deze link: https://www.stadsarchiefkampen.nl/bezoekersinformatie/item/reserveringsformulier-informatiecentrum.
- We hebben duizenden boeken in onze collectie. Maar omdat veel van onze boeken kostbaar of zeldzaam zijn, lenen we ze niet uit. In ons Informatiecentrum zijn fijne werkplekken, is er gratis WiFi en kun je rustig aan de gang met jouw onderzoek. En heel belangrijk voor jou om te weten: We helpen graag!
Thema’s en onderwerpen
We verzamelden speciaal voor jou verschillende bronnen uit onze collectie die passen bij een van de 10 tijdvakken en de belangrijkste gebeurtenissen en periodes uit de geschiedenis. Allemaal hele fijne inspiratie voor jouw onderzoek.
Op deze pagina vind je het overzicht: https://www.stadsarchiefkampen.nl/educatie/voortgezet-onderwijs/item/onderwerpen-onderzoek
Canon van Kampen
Laat je inspireren door de Canon van Kampen. Hier vind je een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de gemeente Kampen. Samen vertellen ze hoe Kampen zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld. Klik op de bovenstaande afbeelding of klik op de link om naar de Canon van Kampen te gaan: https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/salland/kampen
Kom op onderzoek bij het Stadsarchief Kampen
Je bent van harte welkom in ons Informatiecentrum om archiefstukken te onderzoeken. We zijn op dinsdag en donderdag geopend van 09.00-12.00 en 13.00 - 16.00 uur. Het bezoek en het onderzoeken in het Informatiecentrum is gratis.
Reserveer een plek via het reserveringsformulier. Op dit formulier geef je aan welke archiefstukken je wilt inzien: https://www.stadsarchiefkampen.nl/bezoekersinformatie/item/reserveringsformulier-informatiecentrum.
Dan ligt dat voor jou klaar op de dag van jouw bezoek.
We maken ook graag een afspraak buiten schooltijd met je als dat beter uitkomt. Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je vraag of onderwerp.
En kom je er niet uit. Heb je hulp nodig bij je onderzoek? Heb je een vraag over hoe je bepaalde archiefstukken kunt vinden? Neel en Otto helpen je graag op weg. Ook dan stuur je een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Heb je de archiefstukken gevonden die je zocht? In het Informatiecentrum kun je heerlijk rustig de documenten bestuderen en aan de slag met jouw onderzoek.
Een paar tips voor jou
Hoe doe ik onderzoek in een archief. We geven je op deze speciale pagina allemaal tips: Hoe doe ik onderzoek in een archief. Superhandig!
Kies een onderwerp dat je leuk vindt
Kies een onderwerp wat je leuk vindt, wat je interessant vindt. Dat maakt het onderzoeken veel leuker en makkelijker om met je werkstuk aan de gang te gaan. Het is ook belangrijk om bij je keuze van het onderwerp ook alvast te kijken of er genoeg informatie over te vinden is. Zorg er wel voor dat je onderwerp en onderzoeksvragen vooraf worden goedgekeurd door je docent.
Probeer zo specifiek mogelijk te zijn
Hoe duidelijker de vraag, hoe specifieker wij jou antwoord kunnen geven. Fijn is het voor ons als je ook vermeld in de e-mail wat het onderwerp van jouw profielwerkstuk is. Natuurlijk kun je ook met andere vragen bij ons terecht. Meekijken kan altijd toch?
Tips en inspiratie
Op deze website https://www.profielwerkstuk.nl/ vind je een heel stappenplan en heel veel inspiratie. Doe er je voordeel mee.
Onze allerbelangrijkste tip: begin op tijd